Duurzame Bouwmaterialen

Energiezuinig, beter voor het milieu en gezonder voor bewoners en gebruikers. DuurzaamWonen.nl streeft ernaar om duurzaam wonen onder een breed publiek kenbaar te maken. Naast een duurzame woninglijn en een duurzaam renovatieprogramma bieden wij een compleet pakket van duurzame bouwmaterialen.

Huis duurzaam maken: Bouwen met duurzame materialen

 

Energiezuinige en duurzame woning

Wanneer u uw huis duurzaam wilt maken, valt er op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing veel te kiezen. Veel hangt hierbij af van uw persoonlijke wensen.

Een huis duurzaam maken kunt u doen door:

 • Triple beglazing
 • Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning
 • Een warmtepomp in combinatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt
 • Een zonneboiler voor de warmwatervoorziening
 • Zonnepanelen om stroom op te wekken om te voorzien in je eigen stroombehoefte
 • Meetapparatuur waarmee u direct inzicht krijgt in het verbruik
 • Kunststof kozijnen

Dankzij deze innovaties levert een energiezuinige en duurzame woning tegenwoordig extra comfort op. Daarnaast levert het ook nog een financieel voordeel op en is het ook nog eens gunstig voor het milieu! DuurzaamWonen.nl adviseert u graag bij het maken van de juiste keuzes om voor uw bestaande of nieuwe woning de meest optimale en duurzame oplossingen te vinden.

Al woningen die door DuurzaamWonen.nl worden gebouwd, zijn eenvoudig te verlagen van een EPC 0.4 (de wettelijk voorgeschreven norm in 2016) naar een energieneutraal huis tot zelfs energie-opwekkend.

De voordelen van kunststof kozijnen

Het gebruik van kunststofkozijnen is een bewuste keuze. De kozijnen di e DuurzaamWonen.nl gebruik bij de bouw van woningen, bestaan voor 80% uit gerecycled materiaal en zijn hoog isolerend. In combinatie met hoogwaardig isolerende beglazing houdt dit de warmte van de woning ín de woning. Zodoende wordt minder energie verbruikt om de woning te verwarmen. Dat levert niet alleen minder Co2-uitstoot op, het zorgt ook nog eens voor lagere energiekosten en meer comfort. En dit comfort is waar u dagelijks van kunt genieten.

Daarnaast hoeven kunststof kozijnen niet steeds opnieuw geschilderd te worden. Naast milieubesparing levert dit voor u ook nog eens tijds- en kostenbesparing op. Bijkomend voordeel is dat door regelmatig schoonmaken van de kozijnen, ze er altijd als nieuw uit blijven zien.

Wat is een luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp haalt energie uit de buitenlucht die vervolgens kan worden gebruikt om ruimtes in huis te verwarmen. Daarnaast kan een lucht-water warmtepomp in de zomer ‘omgekeerd’ worden gebruikt om het huis mee te koelen. Het grote voordeel van een luchtwarmtepomp is dat hiervoor geen grondboring noodzakelijk is en daarmee vrijwel geschikt is voor iedere situatie. Een lucht-water warmtepomp kan ongeveer 25% besparing opleveren op de jaarlijkse verwarmingskosten. Een luchtwarmtepomp heeft een gunstige invloed op het energielabel van de bestaande woning of de EPC van de nieuwbouw woning.

Het systeem is ideaal voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Ook wanneer het vriest zit er nog steeds voldoende energie in de lucht om u woning te verwarmen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met de lucht warmtepomp te koelen. Dit verhoogt het comfort in de woning.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp

Een luchtwarmtepomp bestaat uit twee onderdelen.

 • De binnen-unit wordt in de woning geplaatst en de buitenunit op een dak of tegen de gevel. Bouwkundige aanpassingen en een grond gekoppelde bron zijn niet nodig.
 • De buitenunit onttrekt vervolgens de energie uit de buitenlucht. Dat kan zelfs tot temperaturen ver onder nul! De buitenunit is aan de binnen-unit gekoppeld waardoor de warmte aan het verwarmingssysteem of eventuele aan de voorraadboiler met warm tapwater wordt afgegeven. Dit is een ideaal systeem voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur.

De kracht van een luchtwarmtepomp is dat beide units dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden wat zorgt voor weinig energieverlies en optimale samenwerking.

Warmtepomp gebruiken voor koelen huis

Het klimaat in Nederland verandert. De behoefte om in de zomer te kunnen koelen neemt daardoor toe. Met een beperkte hoeveelheid energie is een lucht-water warmtepomp in staat om de temperatuur in de woning via vloerverwarming of convectoren een aantal graden omlaag te brengen. Hiermee kun je het comfort in uw huis verhogen zonder een energie slurpende airco aan te schaffen.

 

Woning duurzaam verwarmen met vloerverwarming

Bij vloerverwarming is de verwarmde vloer een grote geïntegreerde radiator. Bij de indeling van een vloerverwarming systeem wordt uitgegaan van een zo gelijkmatig mogelijke oppervlaktetemperatuur. Goed geïsoleerde gebouwen en woningen kunnen geheel door vloerverwarming worden verwarmd, er zijn dan geen extra radiatoren e.d. nodig. Bij minder goed geïsoleerde gebouwen is er wel aanvullende verwarming nodig. Ter voorkoming van schade aan de vloer mag het water dat door de slangen loopt, die in de vloer liggen, niet heter zijn dan 60 graden. De temperatuur in het vloerverwarming systeem is doorgaans ingesteld op een maximum temperatuur van 55 graden. Veelal is deze regeling nog extra beveiligd door een maximaal thermostaat, welke bij een te hoge temperatuur de pomp van het systeem uitschakelt. De temperatuur van de vloer zal variëren tussen de 22 en 34 graden. Dit is afhankelijk van de watertemperatuurregeling, het mengsysteem en de onderlinge afstand van de vloerbuizen.

Lage energielasten

Vloerverwarming heeft een aantal grote voordelen. Doordat er een groter stralingsoppervlak is met een lagere temperatuur vergeleken met die van radiatoren, is het een prettige warmte en kan de luchttemperatuur laag blijven. Daarnaast behoeft het een laag energieverbruik omdat het vertrek met een lagere luchttemperatuur kan worden verwarmd. Hierdoor kunt u de thermostaat vaak 1 of 2 graden lager zetten dan bij gebruik van radiatoren en toch een comfortabele temperatuur in huis hebben. Het huis heeft een grotere warmtebuffer, zodat er veel regelmatiger verwarmd kan worden. Wegens het ontbreken van luchtcirculatie is het ook voor mensen met cara / luchtwegaandoening een zeer aangename manier van verwarmen.

Bij het gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn er bovendien geen radiatoren en dergelijke meer nodig, zodat deze geen ruimte meer hoeven in te nemen.

Woning duurzaam verwarmen met vloerverwarming,
de voordelen op een rij:

 • De opbouw van warmte gaat van de vloer naar het plafond, op leef hoogte is de temperatuur dus het aangenaamst.
 • Geen zichtbare verwarmingselementen in uw woonkamer. Dit is niet alleen mooier, maar geeft ook ruimtewinst.
 • Energiebesparend! De temperatuur kan 1 a 2 graden lager ingesteld worden.
 • Het systeem reduceert de kans op huisstofmijt, geeft minder stofcirculatie en een betere luchtvochtigheid.
 • Op jaarbasis kunt u gemiddeld 300 kWh besparen, wat al snel resulteert in een reductie van 20% op de stookkosten.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen worden ook wel zonnecellen of PV-cellen (photovoltaic cells) genoemd. Het zijn de blauwe of zwarte panelen die energie uit zonlicht omzetten in elektrische energie. Zonnepanelen leveren de meeste energie als de zon volop schijnt, maar ook op een bewolkte wekken ze energie op.

Voordelen van zonnepanelen

 • Je verdient geld aan het terug leveren van de stroom.
 • Het is goed voor het milieu: je spaart het klimaat en je draagt bij aan minder luchtverontreiniging.
 • Je bent ook nog eens minder afhankelijk van een energieleverancier.
 • Een huis met zonnepanelen is aantrekkelijker voor kopers: de waarde van je huis stijgt, en je krijgt het sneller verkocht. De Technische Universiteit (TU) Eindhoven en Natuur en Milieu deden hier onderzoek naar, en constateerden dat een flink deel van de ondervraagde consumenten meer wil betalen voor een huis met zonnepanelen: tot wel driekwart van de door TU Eindhoven ondervraagde personen. Die wilden gemiddeld €7000 meer betalen. Dat is meer dan de investering in een systeem dat een 2-persoonshuishouden van stroom kan voorzien.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit silicium halfgeleiders die licht omzetten in een elektrische gelijkspanning van ongeveer 0,5 volt. Door verschillende cellen met elkaar te verbinden, wordt de spanning opgevoerd tot zo’n 24 volt.

Waaruit bestaat een zonne-installatie?

Zonne-installatie

Naast de zonnepanelen op het dak bestaat de installatie verder uit:

 • een omvormer;
 • een elektriciteitsmeter;
 • en liefst ook een monitoringssysteem.

De omvormer vormt deze gelijkspanning om naar 230 volt wisselspanning: de spanning van ons elektriciteitsnet. De elektriciteitsmeter had je al, maar als je zonnepanelen hebt dan lever je soms terug aan het net, en deze meter moet dat kunnen registeren. Heb je nog een oude meter met een draaiende schijf, dan loopt deze ook daadwerkelijk terug.

Ook een monitoringsysteem is zinvol. Dit laat zien hoeveel jouw panelen daadwerkelijk aan opgewekte stroom geleverd hebben. Omdat je die stroom soms rechtstreeks zelf verbruikt, is dit niet hetzelfde als wat je aan het net terug levert. Moderne omvormers hebben vaak wifi, zodat de informatie op bijvoorbeeld een pc, tablet of smartphone te zien is, compleet met overzichten en grafieken.

Energieopbrengst van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen (PV) wordt uitgedrukt in watt-piek (Wp). Dat is het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling – dus recht onder de zon bij helder weer midden op de dag – zou kunnen worden opgewekt. In Nederland blijkt de jaaropbrengst van een PV-systeem gemiddeld 0,9 kWh per Wp te zijn. De nieuwst zonnepanelen hebben een piekvermogen van zo’n 270 Wp. Per stuk leveren deze zonnepanelen dus zo’n 240 kWh aan energie per jaar.

Grofweg gezegd gebruikt een gezin gemiddeld zo’n 3500 kWh per jaar. Voor zo’n gemiddeld stroomverbruik heb je dus 15 panelen nodig om je volledige stroomverbruik zelf op te wekken. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Heb je bijvoorbeeld minder of veel zuinige apparaten, of minder kamers, dan zit je onder dit gemiddelde en heb je dus ook minder panelen nodig.

Rekenvoorbeeld: hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

In zonnepanelen moet je eerst investeren om ze vervolgens terug te verdienen en daarna gratis zonnestroom te hebben. Dat laten we zien met een rekenvoorbeeld.

Stel:

Je laat 12 zonnepanelen op je dak installeren.

Kosten: ongeveer €5000,-

Met 270 Wp per paneel is dit in totaal 3.240 Wp.

Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 2900 kWh aan stroom.

Bij een elektriciteitsprijs van 23 cent per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €670.

In ongeveer 8 jaar tijd verdien je de zonnepanelen dus terug. Als je de BTW terugvraagt, krijg je ook een deel van je investering weer terug. Hierdoor komt de terugverdientijd uiteindelijk op 7 jaar uit.

De panelen gaan een jaar of 25 mee, dus als er geen andere kosten waren dan heb je na het terugverdienen nog 18 jaar gratis stroom. Er zijn inderdaad geen verdere variabele kosten, schoonmaak is bijvoorbeeld nauwelijks nodig (kan met een emmer water).

Nieuwe omvormer nodig
Wel is het mogelijk dat de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer ligt rond de 10 à 15 jaar. Mocht deze na bijvoorbeeld 10 jaar sneuvelen, dan heb je de installatie al terugverdiend. Je moet dan een investering doen in een nieuwe omvormer, en dat kost tegenwoordig minder dan €1000. Deze nieuwe investering verdien je weer binnen 1 à 2 jaar terug, waarna de stroom weer gratis is.

In geval van pech is binnen de periode van 25 jaar een tweede nieuwe omvormer nodig, dan herhaalt zich dit. Per saldo geldt: in 7 jaar terugverdiend en daarna minimaal 18 jaren gratis stroom minus de jaren waarin een nieuwe omvormer moet worden terugverdiend.

Zonnepanelen op eigen dak of niet?

Wie een eigen dak heeft, kan hier zonnepanelen op plaatsen. Voordat je dit kunt doen bekijk je of je dak daarvoor geschikt is. Wie zijn dak deelt, bijvoorbeeld omdat hij in een appartementencomplex woont, kan met de Vereniging van Eigenaren (VVE) zonnepanelen laten plaatsen. Met een stroomverdeler kan een VVE de maximale (financiële) opbrengst uit de zonnepanelen halen. Een andere mogelijkheid is deelnemen in een coöperatie die gezamenlijk zonnepanelen heeft op het dak van bijvoorbeeld een school of sporthal, via de Postcoderoos-regeling. Dit levert een belastingvoordeel op.

Vergunningen voor zonnepanelen nodig?

Met de huidige Woningwet is het vaak niet nodig om voor zonnepanelen of zonnecollectoren een omgevingsvergunning – de vroegere bouwvergunning – aan te vragen, zolang de installatie aan een paar voorwaarden voldoet. Op een rijksmonument of in een beschermd dorps- of stadsgezicht mogen meestal geen zonnepanelen worden geplaatst, in ieder geval niet als ze zichtbaar zijn. Overleg met de gemeente of er voor jouw woning bijzondere voorwaarden gelden.

Zonnepanelen installeren

Bij het installeren van zonnepanelen komt heel wat kijken. Er moeten beslissingen worden genomen over de ligging van de panelen, hoeveel zonnepanelen er passen op de beschikbare ruimte en hoe de installatie eruit gaat zien van het dak tot aan binnenshuis. Door het huis moeten kabels komen van de omvormer (die zo dicht mogelijk bij de panelen zit) naar de meterkast. Een elektricien moet hiervoor een aparte groep installeren.  De meeste consumenten laten zonnepanelen door een vakman installeren. Vraag door naar de expertise en ervaring van de installateur die bij je aan huis komt. Het keurmerk Zonnekeur geeft enig houvast bij het kiezen van een installatiebedrijf, maar biedt helaas onvoldoende garantie dat elke installateur van dat bedrijf een deskundig en ervaren zonne-energie-installateur is.

Duurzaamwonen.nl kent de experts op het gebied van zonnepanelen

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnummer

Onderwerp

Uw bericht/vraag